Μακεδονίας 28 -30 | Εύοσμος
2310 75 75 78

gyros | to gyradiko grill houseΓύρος ονομάζεται το έδεσμα που αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος από διάφορα μέρη του ζώου.

Τον νοστιμότερο γύρο τον κάνει κρέας από το λαιμό του χοίρου.

Ονομάζεται από την ελληνική γύρα ή αλλιώς περιστροφή που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά.

Ο γύρος φτιάχνεται και με κιμά – όπως το γνωστό ντονέρ- αλλά και με κρέας κοτόπουλου.

 

pita-me-gyro-kotopulo

Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα (άζυμο ψωμί), αλλά και ως μερίδα.

Σερβίρεται με διάφορες σαλάτες – χαρακτηριστικότερη το τζατζίκι, η πάπρικα – ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες.

Σήμερα στην Ελλάδα ο γύρος από κιμά έχει απαγορευθεί με σχετική αγορανομική διάταξη λόγω των υγειονομικών παραβάσεων που είχαν σημειωθεί.


Ιστορια
 

gyros smirniΤα μικρομάγαζα που άνοιξαν το 1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

 

Οι συνταγές του γύρου εξαπλώθηκαν με την μετανάστευση ως την Αμερική και την Αυστραλία.

 

 

Σήμερα, μεγάλες εταιρίες εστίασης, όπως τα Goody’s, τα everest και τα McDonald’s προσφέρουν κάποια παραλλαγή γύρου στο μενού τους, καθώς η ζήτηση από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό παραμένει ανοδική.

 

Στη Γερμανία και τη Γαλλία το ντoνέρ αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο έτοιμο φαγητό, ενώ και ο χοιρινός γύρος των Ελλήνων αποτελεί γνωστό φαγητό.

,Νέες γεύσεις προστέθηκαν, ενώ υπάρχουν πλέον και ο «πράσινος ή οικολογικός γύρος» και ο «παιδικός γύρος».

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πωλείται ακόμη και μέσω του διαδικτύου με έκπτωση πχ. www.togyradiko.gr ή μέσω mobile app: http://bit.ly/2oWUqT8

 

Θερμιδες

Συνήθως ένας γύρος με αλάδωτη πίτα έχει γύρω στις 350 με 400 θερμίδες, όμως επειδή πολλά καταστήματα ζεσταίνουν την πίτα μέσα στο λίπος ή την λαδώνουν, η πίτα απορροφά το λίπος και έτσι μπορεί να φτάσει μέχρι τις 710 θερμίδες.

Επίσης, τα σουβλατζίδικα σπάνια χρησιμοποιούν ελαιόλαδο αλλά προτιμούν λόγω χαμηλού κόστους το φοινικέλαιο ή το σπορέλαιο, τα οποία όμως είναι πιο ανθυγιεινά γιατί έχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Γι’αυτό καλό είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς ώστε να βρείτε ψητοπωλεία που χρησιμοποιούν

ΜΟΝΟ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ένα από αυτά είναι και Το Γυράδικο Grill House στη Θεσσαλονίκη.

 

το γυραδικο grill house

Μακεδονίας 28-30 | Εύοσμος | Θεσσαλονίκη
2310 558557 & 2310 757578 & 6975 326 790
Όλα Στα Κάρβουνα Όλα Χειροποίητα
Γύρος – Σούβλες – Σχάρα
Free WiFi – Nova TV – Cosmote TV

Related Posts

Leave a comment